Projecte de restauració dels Gegants del Poble Sec

Aquest 2021 volem realitzar el projecte de restauració dels nostres gegants perquè estiguin a punt per als actes que es faran a Igualada el 2022 amb motiu de ser Capital de la Cultura, aquestes tasques de restauració estaran fetes per un equip d’experts restauradors per respectar al màxim la seva història.

Historia

En Jordi i la Montserrat, els gegants del Poble Sec, són una de les quatre parelles històriques que es conserven a la ciutat d’Igualada. La parella fou estrenada l’onze de juliol de l’any 1954, tal com ens cita el programa d’actes de les festes del barri “Dia 11, […] A les 12 del migdia: Davant del Grup Escolar Garcia Fossas, concentració de tota la mainada del Barri que junt amb el Pregoner i l’anomenada Banda de cornetes i tambors donaran la benvinguda als nous Gegants del Barri. Tot seguit, es formarà la comitiva, que […] es dirigirà a la Parròquia del Barri a on seran beneïts solemnement els nostres Gegants, pel Rvd. Mossèn Ignasi M. Colomer. Tota la mainada serà obsequiada esplèndidament amb llaminadures […].” L’igualadí mossèn Ignasi M. Colomer fou l’encarregat de presidir la cerimònia i beneir els gegants. El gegant fou apadrinat pels nens Maria Aragay i Bofarull i Joan Basas i Riba i la geganta pels germanets Anna Maria i Ramon Cosme i Solà.

Autor: Arxiu Comarcal de l’Anoia, Arxiu Fotogràfic Municipal

El barri del Poble Sec, anomenat així des de 1952, organitzava les seves festes des de poc abans de la Guerra Civil, concretament des de 1933, les quals es reprengueren el 1949, aquestes eren celebrades en honor de Sant Francesc d’Assís i de la Verge de la Salut. Tot i que primer es celebraren al setembre, després de la Guerra civil es van celebrar pels volts del 18 de juliol. Pocs anys després novament es canvia la data i aquest cop durant la primera quinzena de setembre i des de 1989 novament es tornen a celebrar cap a la primera quinzena de juliol.

Els gegants foren adquirits per la comissió dels cònsols del barri l’any 1953. La comissió estava formada per en A. Brunet, E. Sogas, J. Burria, J. Cañelles, J. Claramunt, J. Casellas, R. Díez, P. Riba, M. Cosme, Ll. Castelltort, J. M. Santiago, M. Riba, V. Casal, R. Arasans, A. Vilaseca, J. Balada, M. Caseras, J. Cuadras, M. Morales, Ll. Basas, A. Sagués, i J. Guasch. La parella va costar al voltant de vint-i-cinc mil pessetes i va ser sufragada gràcies als notables beneficis obtinguts durant les festes del barri.

Els caps, les mans, cossos i braços es van adquirir a “La Industrial Bolsera” de Barcelona; una casa especialitzada en la venda de gegants i imatgeria festiva, juntament amb altres articles. La resta d’elements fou fet a Igualada, els cavallets es van encarregar al mestre fuster Jaume Riba i Martí, mentre que de la luxosa vestimenta s’encarregà de dissenyar-la i confeccionar-la la Rosa Campmajó i Mateu de Cal Del Rio, mestra de tall i confecció. La seva imatge està inspirada en els Reis Catòlics i de fet corresponen a un dels clàssics models seriats, dissenyats i construïts per Lambert Escaler. Model que podem veure reproduït a altres poblacions catalanes com ara Salt, Valls, Sant Vicenç dels Horts, amb diferents vestimentes i detalls. Durant molts anys la parella va participar assíduament a les celebracions igualadines, normalment gestionats per als geganters que tenien cura dels gegants de la ciutat. Malgrat la suspensió de les festes del barri, la parella va continuar activa, fet que va ajudar que no fossin arraconats i continuessin amb activitat fins a l’actualitat, acompanyant els gegants de la ciutat algun cop fora d’Igualada, com ara l’any 1961 a Vic i a l’estrena dels gegants d’Olesa de Montserrat l’any 1962.

La parella amb la indumentària de l’any 1982, durant la festa major d’Igualada l’any 1985. Autor desconegut, col·lecció Lluís Ardèvol i Julià.

A principis dels anys vuitanta, una nova fornada de jovent fa que s’encarreguin de gestionar la parella tot constituït una colla gegantera que en tindrà cura, colla impulsada per en Blai Torrecilla i en Josep Bernaus. L’any 1982 veient el mal estat de conservació de les figures, els gegants són restaurats i vestits de nou sota la direcció d’Emili Miramunt i Josep Elias. Tot i la necessària restauració els vestits aquesta vegada són molt més senzills que els anteriors, malgrat tot, la parella recuperen de nou una mica de dignitat. Aquell mateix any els gegants ja se’ls coneix amb el nom de Jordi i Montserrat i també apadrinen els gegants vells de la Pobla de Claramunt.

L’any 2005 amb motiu del seu cinquantè aniversari la parella renova de nou els seus vestits tot inspirant-se amb l’abillament de l’any 1982 conservant les pesades capes de vellut de l’any 1982.

Estat de Conservació de les figures

Actualment la parella es troba en un estat molt delicat de conservació, pegats, afegits de fibra de vidre i capes de pintura fan que els seus rostres i cossos es comencin a deformar, reclamant una intervenció urgent integral. No obstant la parella ha representat molts cops Igualada per tot Catalunya i fins i tot per part de l’estranger, concretament l’any 2017 a Montluçon [1] durant el seu carnaval, representant la ciutat d’Igualada. Actualment romanen exposats a la Casa de la Festa[2], juntament amb els gegants de Xauxa i la resta de la imatgeria municipal de la ciutat.


[1] Vegeu: https://www.lamontagne.fr/montlucon-03100/loisirs/la-ville-digualada-en-espagne-est-a-lhonneur-au-carnaval_12357569/

[2] Vegeu: https://www.igualada.cat/ca/regidories/promocio-cultural-rel-institucionals/cultura/casa-de-la-festa

Actual estat de conservació dels gegants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *