Aquest 2022 estem duen a terme el projecte de restauració dels nostres gegants, el JORDI i la MONTSERRAT, ELS GEGANTS DEL POBLE SEC, són una de les quatre parelles històriques que es conserven a la CIUTAT D’IGUALADA. La parella va ser adquirida l’any 1953 a Barcelona per la comissió de cònsols del barri.

Actualment es troben en un estat molt delicat de conservació, pegats, afegits de fibra de vidre i capes de pintura fan que els seus rostres i cossos es comencin a deformar, reclamant una intervenció urgent integral.

Per poder conservar aquest bé cultural del nostre barri, el Jordi i la Montserrat necessiten de la vostra col.laboració.

És per això que hem obert una línia d’apadrinament on tothom qui vulgui ens pugui fer arribar la seva aportació econòmica per fer front a les despeses d’aquesta restauració. Informar-te que per deixar constància de la teva participació tant el Jordi com la Montserrat portaran un pergamí a dins del seu cost amb els noms de totes les persones que han fet possible aquesta restauració.

Com s’ha de fer?

Et pots posar en contacte amb nosaltres trucant al telèfon de l’associació 644564325 o a través del correu electrònic info@poblesecigualada.cat
Si ho prefereixes també pots fer una transferència al numero de compte corrent de l’Associació:

 ES63 3140 0001 9800 1397 9300

 i enviar-nos un correu electrònic amb les teves dades, NIF i el justificant.

També ens podeu fer arribar els vostres comentaris de participació omplint el formulari que hi ha al peu d’aquesta pàgina.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Gegants-Restaurador-Avall-768x1024.jpg

Historia

El barri del Poble Sec, anomenat així des de 1952, organitzava les seves festes des de poc abans de la Guerra Civil, concretament des de 1933, les quals es reprengueren el 1949, aquestes eren celebrades en honor de Sant Francesc d’Assís i de la Verge de la Salut. Tot i que primer es celebraren al setembre, després de la Guerra civil es van celebrar pels volts del 18 de juliol. Pocs anys després novament es canvia la data i aquest cop durant la primera quinzena de setembre i des de 1989 novament es tornen a celebrar cap a la primera quinzena de juliol.

La parella de Gegants del nostre barri, en Jordi i la Montserrat, va ser adquirida l’any 1953 a Barcelona per la comissió de cònsols del barri, formada per: A. Brunet, E. Sogas, J.Buria, J.Cañelles, J. Claramunt, J.Casellas, R. Diez, P.Riba, M.Cosme, Ll.Castelltort, J.M. Santiago, M.Riba, V.Casal, RR.Arans, A. Vilaseca, J.Balada, M Caseras, J.Cuadras, M.Morales, LL. Basas, A. Sagués i J. Guasch.  La parella va costar al voltant de vint-i- cinc mil pessetes i fou fruit dels beneficis obtinguts durant les festes d’aquell any i les aportacions voluntàries per part dels veïns i veïnes del nostre barri.

Els caps mans, cossos  i braços foren adquirits a l’empresa “La Industrial Bolsera”, una casa especialitzada en la venda de gegants i imatgeria festiva, juntament amb altres articles. La seva imatge està inspirada en els Reis Catòlics i de fet corresponen a un dels clàssics models seriats, dissenyats i construïts per Lambert Escaler. Model que podem veure reproduït a altres poblacions catalanes com ara Salt, Valls, Sant Vicenç dels Horts, amb diferents vestimentes i detalls. La resta d’elements fou fet a Igualada, els cavallets van ser confeccionats per el mestre fuster Jaume Riba i Martí i la seva vestimenta  fou dissenyada i cosida a la botiga “Cal del Rio” a mans de Rosa Maria Campmajó i Mateu , professora de tall i confecció.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és imatge-gegants-anys-50-1.jpg
La parella a la placeta de Sant Josep, voltants dels anys 60. Autor desconegut,

La parella fou estrenada l’onze de juliol de l’any 1954, tal com ens cita el programa d’actes de les festes del barri “Dia 11, […] A les 12 del migdia: Davant del Grup Escolar Garcia Fossas, concentració de tota la mainada del Barri que junt amb el Pregoner i l’anomenada Banda de cornetes i tambors donaran la benvinguda als nous Gegants del Barri. Tot seguit, es formarà la comitiva, que […] es dirigirà a la Parròquia del Barri a on seran beneïts solemnement els nostres Gegants, pel Rvd. Mossèn Ignasi M. Colomer. Tota la mainada serà obsequiada esplèndidament amb llaminadures […].” L’igualadí mossèn Ignasi M. Colomer fou l’encarregat de presidir la cerimònia i beneir els gegants. El gegant fou apadrinat pels nens Maria Aragay i Bofarull i Joan Basas i Riba i la geganta pels germanets Anna Maria i Ramon Cosme i Solà.

Durant molts anys la parella va participar assíduament a les celebracions igualadines, normalment gestionats per als geganters que tenien cura dels gegants de la ciutat. Malgrat la suspensió de les festes del barri, la parella va continuar activa, fet que va ajudar que no fossin arraconats i continuessin amb activitat fins a l’actualitat, acompanyant els gegants de la ciutat algun cop fora d’Igualada, com ara l’any 1961 a Vic  o bé a l’estrena dels gegants d’Olesa de Montserrat l’any 1962. A principis dels anys vuitanta, una nova fornada de jovent s’encarreguen de gestionar la parella tot constituït una colla gegantera que en tindrà cura, colla impulsada per en Blai Torrecilla i en Josep Bernaus

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Gegants-1954.jpg
La parella a la plaça de l’Ajuntament l’any 1982, es pot observar la riquesa i detalls dels primers vestits dels gegants. Foto: AHCI

L’any 1982 veient el mal estat de conservació de les figures, els gegants són restaurats i vestits de nou sota la direcció d’Emili Miramunt i Josep Elias, el vestuari fou realitzat per l’empresa Pell i Punt. Tot i la necessària restauració els vestits aquestes vegada són molt més senzills que els anteriors, malgrat tot, la parella recuperen de nou una mica de dignitat. Aquell mateix any els gegants ja se’ls coneix amb el nom de Jordi i Montserrat i també apadrinen els gegants vells de la Pobla de Claramunt. L’any 2004 amb motiu del seu cinquantè aniversari la parella renova de nou els seus vestits tot inspirant-se amb l’abillament de l’any 1982 conservant les pesades capes de vellutAquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Gegants-1982.jpg
La parella amb la indumentària de l’any 1982, durant la festa major d’Igualada l’any 1985. Autor desconegut, col·lecció Lluís Ardèvol i Julià.

Estat de Conservació de les figures

 • Actualment, no podríem dir que l’estat de conservació dels gegants del Poble Sec  sigui òptim. Malauradament és tot el contrari. Degut a la falta de revisions periòdiques i les intervencions poc acurades realitzades. El pas dels anys, les sortides, caigudes,  han fet estralls a la parella.

Per aquest tipus de peces, no arreglar una petita esquerda o un cop, suposa que amb la suma de sortides que realitzen al llarg de l’any , el dany es vagi multiplicant, fent-se més gran i més dificultosa de reparar . D’ara en endavant, cal omplir el buit de control professional e institucional que hi ha hagut, per evitar que tant les figures com el nou vestuari, complements i joieria no acabin en les mateixes condicions i per garantir que les peces, en general, tinguin un manteniment i una cura regular per evitar-ne una deterioració accelerada i innecessària.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és 7_Imatge-2019-768x1024.jpg
Actual estat de conservació dels gegants.

Actualment  la parella es troba en un estat molt delicat de conservació, pegats, afegits de fibra de vidre  i capes de pintura fan que els seus rostres i cossos  es comencin a deformar, reclamant una intervenció urgent integral.

Restauració

 • Caps i mans. En tot moment es tracta de recuperar la policromia i les formes originals de la parella, malgrat les dificultats que suposi. Es pretén treballar amb tota la informació possible perquè la fisonomia, les carnacions i el maquillatge final sigui el més similar possible a l’original estrenat l’any 1943. L’objectiu seria poder decapar totes les capes pictòriques i a la vegada repassant el cartró, regenerant-lo, remodelant-los i enfortint-lo de nou . Assegurant una preservació i dotar la figura d’una llarga vida.

En el cas del cap i les mans dels gegants s’estudiarà a fons la seva intervenció. Depenent de l’estat de conservació del bust, sobretot arran de diverses caigudes que han desfigurat el seu rostre (any 1991, 2010) i les intervencions desafortunades i a corre-cuita, s’intentarà recuperar la seva fisonomia original.

 • Estructura. Es realitzarà tota aquella intervenció necessària en funció de les patologies que es presentin en el moment d’iniciar el procés de restauració, buscant la màxima estabilitat i seguretat per la peça i per als portadors. Una de els opcions és revisar els cavallets i entapissaran de nou o bé es fer-ne uns de nous. Amb la renovació dels cavallets dels gegants, aconseguirem una figures més resistents, accessibles i equilibrats.

Renovació

 • Cossos i braços. El mal estat de conservació del cos i braços, indica clarament que s’han de restaurar a fons. En el cas que no fos possibles s’aprofitarà l’ocasió per fer uns cossos més lleugers, resistents i a la vegada més proporcionats i amb les formes més definides, marcant els malucs, l’abdomen i el pit. Els braços variaran una mica la posició per fer més fàcil trasllat i el moviment de la figura. Evitant els xocs de la parella durant el balls.
 • Joieria i complements. La joieria s’ha de renovar per complet. En el cas de la geganta proposem la creació d’unes noves arracades i un collaret, dissenyant  unes peces totalment renovades i inspirades en els vitralls o elements modernistes dels edificis més emblemàtics de la ciutat. En el cas del gegant, potser la figura més austera en aquest cas seria bo afegir-li un collar amb un penjoll esmaltat, o una cadena que servís per ajustar la capa. També hi hauria la possibilitat d’afegir-hi anells a la parella. Un segell amb l’escut del barri  o bé una peça simple amb una pedra i una peça més fina amb pedreria per a al geganta.
 • Vestuari Renovació del vestuari per complet. L’actual disseny no agrada, i trenca totalment amb l’estètica. El seu mal estat pes i desequilibri comporta dificultats a l hora de fer ballar la parella. Es proposa un disseny completament nou tot inspirant-se tant amb el teixit, forma, disseny i colors dels els vestits de l’any 1943. Sense perdre la seva essència. Però mantenint un aire fresc i agradable.

Incorporació

 • En aquest apartat es pretén recuperar la dignitat dels gegants i alguns dels complements que havien lluït la parella: medalles, escarapel·les. Complements que amb el llarg dels anys ha desaparegut.
 • Aprofitant l’avinentesa de la celebració aniversari de la parella i la restauració a fons, es pretén incorporar nous  elements claus per millorar la seva imatge.

Recuperació

Un ceptre amb l’escut del barri, un pergamí nou i noves peces de joiera.

Un joc de perruques. En el cas del gegant una perruca llarga ondulada i en el cas de la geganta una cabellera llarga per poder-la pentinar segons convingui, (dues trenes o bé un recollit) L’objectiu de les perruques és ressaltar la bellesa de les figures i donar-li un aire més natural i atractiu.

2 pensaments sobre “Gegants del Poble Sec

 1. Miquel Respall Respon

  Hola
  Una pregunta
  Quant s’estrenarà la restauració dels gegants?

  • Poblesec.igd Autor de l'entradaRespon

   Hola Miquel,
   Disculpa per retard d’aquesta resposta.
   De moment no tenim una data concreta, dependrà molt del que triguem a recaptar els diners per la seva restauració, però amb el que portem fins ara ja estem treballant en una de les partides pressupostàries.

   Salutacions,

   Josep Garcia
   President Associació Veïnal Poble Sec Igualada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *